2021-03-31 07:56:04• hírek • MTI

Teljes a SpaceX Földkerülő űrutazásának legénysége

Fotó: SpaceX
Fotó: SpaceX

Kiválasztották azt még a hiányzó két embert, akik Jared Isaacman amerikai milliárdossal részt vehetnek a SpaceX magán űrvállalkozás Földet megkerülő Inspiration4 misszióján 2023-ban – közölte kedden a cég.

A négyfős privát legénység utolsó két tagja Sian Proctor főiskolai oktató és Chris Sembroski, a légierő egykori rakétakezelője.Isaacman a maga mellé szóló három jegyet jótékony célra ajánlotta fel és kijelentette, hogy a jegyek révén 200 millió dollárt fog gyűjteni a St. Jude Gyerek Kutatókórház javára és az egyik jegyet a kórháznak ajánlotta.


Februárban bejelentették, hogy a 29 éves Hayley Arceneaux, egy csontrákból gyógyult orvosasszisztens, a kórház egykori páciense biztosan részt vehet a különleges utazáson.


A Földet megkerülő Inspiration4 misszió a SpaceX közlése szerint várhatóan szeptember közepén indul. Ez lesz az első olyan űrutazás, ahol egyik résztvevő sem profi asztronauta. A legénység űrhajós kiképzést kap, sürgősségi vészhelyzeti képzésen, valamint részleges és teljes szimulációkon vesz részt.


A Crew Dragon kapszula 540 kilométeres magasságban fog keringeni a Föld körül, ez 120 kilométerrel magasabb, mint a Nemzetközi Űrállomás (ISS) szintje és egy szinten van a Hubble Űrteleszkóppal.


Az utazás végén a Crew Dragon puha landolással érkezik meg Florida közelében. Azt, hogy a 3-4 napos űrutazásért mennyit fizetett, Isaacman nem árulta el. A St. Jude kórháznak 100 millió dollárt ajánlott fel, míg adományozók további 13 millió dollárt gyűjtöttek össze.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: